Zelf uw tuin bestraten? Wij helpen u met 7 simpele stappen

Zelf de tuin bestraten lijkt soms een onhaalbare klus om aan te pakken. Natuurlijk kunt u dit door vakmannen laten doen voor een fantastisch resultaat. Helaas laat het budget het niet altijd toe om iemand in te huren om de tuin te bestraten. Gelukkig is het ook prima zelf te doen. U bent dan wellicht wat langer bezig dan de vakman, maar als u het stappenplan volgt, dan kunt óók u de tuin zelf bestraten.

  1   Een goede voorbereiding is het halve werk

Als u al precies weet hoe u de tuin zou willen bestraten, dan is het van belang dat u dit nog wel in een schets gaat tekenen. U kunt dit het beste op schaal doen met de juiste afmetingen van de tuin. Weet u nog niet hoe u de tuin zou willen bestraten? Dan is het goed om wat inspiratie (Pinterest) op te doen vooraf.
                        
                                                 Tekst gaat onder de afbeelding verder

Schets tuin                    

  2   Bepalen welke bestrating u wilt gebruiken in de tuin

Er zijn heel veel verschillende soorten tuin bestrating. U kunt gebruik maken van o.a. betontegels, natuursteen en siergrind.
Om u een idee te geven van deze drie soorten tuin bestrating geven we hieronder een aantal voorbeelden voor het bestraten van de tuin.
     

                                                                                                       Tekst gaat onder de afbeelding verder  
Betontegels voorbeeld    Betontegels voorbeeld

BETONTEGELS - Betontegels zijn goed te gebruiken om de tuin te bestraten. Ze zijn sterk en kunnen tegen een stootje. Dit is de reden dat er voor bestrating in de tuin vaak voor betontegels gekozen wordt. Betontegels kunnen wel wat verkleuren door de jaren heen.
   
Wilt u een vergelijkbare tegel bekijken in onze webwinkel?
Excluton betontegel 60x60x4 antraciet b-keus
Excluton Old Kampen 60x60x4cm antraciet

                                                                                                                 Tekst gaat onder de afbeelding verder
natuursteen stapstenen    natuursteen flagstones       

NATUURSTEEN - Natuursteen is mooi. Het wordt uit de gebergtes van landen als China of Vietnam gehaald en verwerkt tot tegels of stenen. Natuursteen heeft prachtige patronen en diepe natuurlijke kleuren. Een goed idee om uw tuin hiermee te bestraten.
    
Wilt u vergelijkbare tegels bekijken in onze webwinkel?
Natuursteen flagstones kwartsiet kavala 20-35mm
Natuursteen flagstones karistos brown 20-35mm
Natuursteen flagstones karistos green 20-35mm

                                                                                  Tekst gaat onder de afbeelding verder
Siergrind    Siergrind

SIERGRIND - Siergrind kan op tal van manieren worden gebruikt in uw tuin. Het kan als onderdeel van de tuin bestrating worden gebruikt, of zelfs als volledige bestrating. Siergrind is er in verschillende kleuren, maten en vormen. Dit maakt siergrind erg geschikt om uw tuin mee te bestraten.

Wilt u vergelijkbare siergrind soorten bekijken in onze webwinkel?
Siergrind/tumbled levanto zwart
Siergrind/basalt split
    

  3   Het bestellen van de bestrating voor uw tuin

U weet nu precies welke tuin bestrating u graag wilt gebruiken in de tuin en u weet hoeveel u nodig heeft van alles? Dan bestelt u de tuin bestrating. Heeft u nog vragen over bepaalde tuin bestrating of over hoeveelheden? U kunt ons iedere werkdag bereiken tot 22.00 uur met al uw vragen hierover. Wij helpen u graag.                    

  4   Het leggen van de bestrating in uw tuin

Het voorwerk is verleden tijd. Nu moeten de handen toch echt uit de mouwen. Het is belangrijk dat u een goede ondergrond gebruikt, u wilt natuurlijk geen verzakkingen op korte termijn.

 • Waar de tuin bestrating moet komen graaft u de grond ongeveer 15 tot 20 cm uit.
 • Breng een laag geel zand aan. Geel zand zorgt voor een goede basis en fundering. Hiermee voorkomt u verzakking van de tuin bestrating. 
 • Tril het zandbed goed aan met een trilapparaat en strijk het gele zand hierna glad.
 • Zorg voor een goede afloop. U wilt immers dat het water goed wegloopt de tuin in. Voor een goede afloop is het verstandig een verval van 1 centimeter per meter aan te houden.   

  5   Belangrijk bij tuin bestraten: de opsluitbanden

Het is belangrijk om eerst te beginnen met de opsluitbanden. Ze zorgen ervoor dat de tuin bestrating in uw tuin goed op zijn plek blijft liggen. De opsluitbanden liggen om de tuin bestrating heen op de rand van waar de tuin bestrating moet stoppen. Met een rubberen hamer tikt u ze voorzichtig aan. De opsluitbanden moeten iets lager liggen dan de uiteindelijke tuin bestrating.  

         Tekst gaat onder de afbeelding verder
Opsluitbanden    

BUDGET TIP - Wilt u wat minder uitgeven aan bestrating voor in uw tuin, maar niet inleveren op de uitstraling? Kijk dan eens naar onze B-keus bestrating. De B-keus tuin bestrating is altijd minimaal 40% goedkoper dan de A-keus tuin bestrating.         

  6   Het uiteindelijk bestraten van uw tuin

Nu is het dan eindelijk tijd om de daadwerkelijke tuin bestrating aan te leggen in uw tuin. De grond is voorbereid en u heeft de opsluitbanden gelegd. Nu gaat u van buiten naar binnen werken met de tuin bestrating. We werken van buiten naar binnen, zodat we niet langs de randen ineens met een grote ruimte komen te zitten. Zorg er altijd voor dat u de waterpas binnen handbereik houdt, zodat de tuin bestrating er straks netjes in komt.

Let op! Zorg er altijd voor dat er ongeveer 3 milimeter tussen de tegels aan ruimte zit. Tuin bestrating kan gaan uitzetten of krimpen bij wisselende weersomstandigheden. 

  7   Opvullen van de kieren met zand

De laatste stap bij het zelf aanleggen van bestrating in uw tuin is het opvullen van de kieren met voegzand. Dit is een vrij gemakkelijke stap. U strooit ruime hoeveelheid voegzand over de net gelegde tuin bestrating. Met een bezem veegt u het zand uit over de zichtbare voegen en kieren. Laat het overige zand nog minimaal een week liggen, zodat de tuin bestrating goed op zijn plek kan zakken. 

Samenvatting alle stappen

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een goede schets op schaal.
 2. Kies de juiste tuin bestrating uit. Wat vindt u mooi en welke tuin bestrating past het beste bij uw situatie.
 3. Bestel uw tuin bestrating goedkoop op NuSierbestrating.nl (u kunt ook kiezen voor B-keus tuin bestrating en 40% goedkoper uit zijn).
 4. Het voorwerk in de tuin. Te beginnen met het uitgraven, aanbrengen zandbed, zandbed aantrillen en zorgen voor een goede afloop van het regenwater.
 5. U begint nu eerst met het leggen van de opsluitbanden.
 6. Wanneer de opsluitbanden liggen, werkt u met de tuin bestrating van buiten naar binnen.
 7. Indien alle tuin bestrating ligt, strooit u voldoende voegzand over de tuin bestrating. Met een bezem veegt u het in de voegen.
 8. Nu kunt u genieten van uw mooie net gelegde tuin bestrating.

POPULAIRE BESTRATING - Er zijn ontzettend veel soorten tuin bestrating te koop. Wij geven u graag een aantal suggesties, zodat het de keuze voor u wellicht iets makkelijker maakt.
Tuintegel 60x60x4 antraciet
Abbeystones 20x20x6cm getrommeld Toscaans (B-keus)
Abbeystones 14x14x6cm Nero (B-keus)
Noviton Marrakesh 60x60x4cm (B-keus)
Puras 20x30x4cm grijs/zwart (B-keus)
Siergrind Tumbled Levanto zwart
Waalformaat ExcluDenzo 24x8x8cm Gesmoord bruin (B-keus)


 VRAGEN? 
Chat, WhatsApp, mail of bel ons.
Wij staan iedere werkdag tot 22.00 uur voor u klaar.