Wat is het verschil tussen keramische en betonnen tegels?

Bij het kiezen van terrastegels heeft u een aantal keuzes als het gaat om het materiaal. Zo bestaan er tegels van beton, van keramiek en van natuursteen. Al deze materialen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren. Op deze pagina zal het vooral gaan over de eerste twee, dus betonnen en keramische terrastegels. De verschillen tussen beton en keramiek komen aan bod, zodat u een goed beeld krijgt van de voor- en nadelen van de verschillende materialen. Hieronder is een opsomming te zien van de onderwerpen die worden besproken:

  • Onderhoud van keramiek en beton
  • Verschillende gewichten per materiaal
  • De vorstbestendigheid van keramische en betonnen tegels
  • De combinatiemogelijkheden

  1   Veel of wat minder onderhoud?

Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels. Betontegels moet u regelmatig schoonmaken en reinigen. Dit om vlekken te verwijderen die ontstaan aan de oppervlakte van de tegel. Overigens zijn betontegels met een coating beter te onderhouden dan betontegels zonder coating. Hier kunt u dus naar kijken bij de aanschaf van een tegel.

  2   Het gewicht verschilt per materiaal

Er is geen twijfel over mogelijk dat beton zwaarder is dan keramiek en dat zorgt ervoor dat betonnen tegels moeilijker te vervoeren en te tillen zijn. Voor het gewicht kunt u dan het best kiezen voor een keramische tegel, omdat ze gemakkelijk op hun plaats te leggen zijn. Toch heeft een zwaarder gewicht zo zijn voordelen, omdat een zwaardere tegel gelegd kan worden op een gestabiliseerd zandbed. Dit zorgt ervoor dat uw terras stabieler is en alle tegels mooi op hun plek blijven liggen. Keramische tegels, die 2 centimeter dik zijn, dienen gelijmd te worden of op een stabielere ondergrond gelegd te worden, waardoor de kosten nog iets hoger uit kunnen vallen. Zoekt u een keramische tegel die lijkt op een betonnen tegel? Kies dan voor een keramische tegel van 4 centimeter dik. Deze tegels zijn eigenlijk van beton, maar hebben een keramische laag van 1 centimeter gehecht zitten aan de oppervlakte.

  3   Zijn betonnen en keramische tegels vorstbestendig?

Vorst zal een betonnen tegel weinig tot niets doen. Beton bestaat namelijk uit verschillende gesteenten en die gesteenten zijn vorstbestendig. Ook de ondergrond voor betonnen tegels is waterdoorlatend, waardoor bevroren water geen schade kan aanrichten aan de tegels. Bij keramische tegels van 2 centimeter moet u er goed op letten dat het verlijmen in combinatie met vorst kan zorgen voor vorstschade. Doordat regenwater onder de tegels komt, bestaat de kans dat de tegel loskomt of kapot springt. Daarom adviseren wij om keramische tegels van 4 centimeter dik aan te schaffen. Deze tegels kunt u gewoon in een gestabiliseerd zandbed leggen, waardoor ze vorstbestendig zijn.

  4   Beton is gemakkelijk te combineren

Van plan om uw hele tuin aan te pakken? Dan zijn betonnen tegels de beste optie om te kiezen. Beton is namelijk gemakkelijk te combineren met andere elementen uit de tuin, zoals opsluitbanden, betonbielzen en palissaden. Ook is het mogelijk om twee soorten betonnen tegels te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een effen tegel en een patroontegel. Met keramiek zal het wat lastiger worden om de overige tuinelementen af te stemmen op de keramische tegels. Hier moet u creatief mee omgaan. Het is overigens gemakkelijk om binnen en buiten in elkaar te laten overlopen met keramische tegels. U kunt keramiek voor zowel binnen als buiten aanschaffen en dat zal zorgen voor één geheel.

De tekst gaat verder onder onderstaande foto's.

  Voorbeeld combinatie tuinelementen   Voorbeeld combinatie effen/patroon

Het is en blijft een persoonlijke keuze als het gaat om de keuze tussen keramiek en beton. Gaat u voor duurzame, onderhoudsvriendelijke en lichte keramische tegels tegen een wat duurdere prijs? Of wilt u degelijke betonnen tegels die vorstbestendig, makkelijk te combineren en laaggeprijsd zijn? Wij hopen in ieder geval dat deze pagina u wat meer inzicht heeft gegeven in de verschillen tussen keramiek en beton. Voor meer inspiratie kunt u kijken naar de 10 tuintrends van dit moment. Hieronder vindt u ook een aantal populaire betonnen en keramische producten binnen ons assortiment.Houd bij de aanschaf van keramische of betonnen tegels rekening met de volgende zaken:


Checkmark Voor een terras is een dikte van 4cm genoeg
Het is belangrijk om te weten waarvoor u welke tegel kunt gebruiken. Een terras kan bijvoorbeeld betegeld worden met terrastegels van 4cm dik. Bij een oprit is het nodig om een tegel te nemen met een minimale tegeldikte van 6cm.

Checkmark  A-keus, AB-keus of B-keus 
U vindt bij ons A-keus, B+-keus en B-keus bestrating. B-keus is vaak tot 40% goedkoper dan A-keus. Als u echt het goedkoopste wilt, kies dan B-keus terrastegels. Bekijk alle verschillen tussen A-keus, B+-keus en B-keus terrastegels.

Checkmark  100% laagste prijs garantie 
Wij hanteren een 100% laagste prijsgarantie. Onderaan de streep bent u bij NuSierbestrating.nl altijd het goedkoopste uit. Zelfs inclusief de verzendkosten bent u bij ons het voordeligst uit.

CheckmarkKies voor de juiste kleur
U kunt op afspraak langskomen in onze showroom om bestrating te bekijken. Let op: wij hebben een enorm aanbod aan B-keus. Hierdoor kunnen wij helaas niet alle B-keus tonen in onze showroom. Wilt u zeker weten of uw keuze te bezichtigen is? Neem dan van tevoren contact met ons op. Heeft u overige vragen? Dan kunnen we deze snel en makkelijk beantwoorden.

Waarom keramische of betonnen tegels kopen bij NuSierbestrating.nl? Lees meer over de voordelen van NuSierbestrating.nl.


 VRAGEN? 
 Chat, WhatsApp, mail of bel ons.
 Wij staan iedere werkdag voor u klaar.