Legpatronen aanleggen in uw tuin
Voordat u bestrating gaat aanschaffen, is het belangrijk dat u alvast gaat nadenken over welk legpatroon u wilt gaan gebruiken voor uw tuin. Er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden, waardoor de keuze lastig kan worden. Om u een eindje op weg te helpen, worden op deze pagina voorbeelden gegeven van legpatronen of legverbanden die u kunt aanleggen in uw tuin. Denk bijvoorbeeld aan het wildverband en het keperverband.Wat houdt een legpatroon of een legverband in?
Een legpatroon of legverband is de manier waarop de stratenmaker of hovenier de tegels en stenen ten opzichte van elkaar legt. Daarbij kunt u kiezen voor één soort tegel of steen die u in een verband legt, maar u kunt ook meerdere tegels of stenen combineren en er een uniek verband van maken. De patronen of verbanden op deze pagina zijn maar voorbeelden, want u kunt natuurlijk zelf ook experimenteren met bepaalde bestrating en er een creatief patroon van maken. Hieronder worden even kort de legpatronen of legverbanden weergegeven die besproken zullen worden:- Banenverband
- Blokverband
- Elleboogverband
- Keperverband / visgraatverband
- Klezoorverband / Halfsteensverband
- Molenwiekverband
- Waaierverband / cirkelverband
- Wildverband
De verschillende soorten legpatronen
1. BanenverbandDoor banenverband wordt het ruimtelijk effect van uw tuin of oprit vergroot. De tuin of oprit lijkt op het eerste gezicht namelijk breder of langer. Banenverband zorgt niet alleen voor een ruimtelijk effect, maar ook voor een strak geheel. Hierdoor creëert u een moderne uitstraling. Deze moderne uitstraling past goed bij een oprit. Banenverband is in meerdere patronen te leggen. Het plaatje hieronder laat verschillende soorten zien.

2. Blokverband
Blokverband is een vorm van een legverband. Een blokverband wordt gecreërd door meerdere klinkers of tegels neer te leggen als een blok. Hier komt dus ook de naam blokverband vandaan. Er lopen horizontaal en verticaal voegen tussen de tegels of klinkers, waardoor blokverband geen wildverband is bijvoorbeeld. Met blokverband kunt u verschillende kanten op. Door uw creativiteit te gebruiken, kunt u een mooi blokpatroon neerleggen dat helemaal is bedacht door uzelf.
3. Elleboogverband
Elleboogverband wil zeggen dat de klinkers of tegels worden neergelegd als een elleboog. Hierbij liggen de tegels of klinkers verticaal en horizontaal. Dit wordt afwisselend gedaan, waardoor er een mooi elleboogverband ontstaat. Elleboogverband wordt gebruikt voor bestrating en muren, dus u kunt het voor meerdere doeleinden gebruiken. De afwerking zal erg strak ogen, waardoor een elleboogpatroon erg populair is als legpatroon voor bestrating in de tuin.


4. Keperverband / Visgraatverband
Keperverband en visgraatverband lijken heel erg veel op het elleboogverband. Toch worden deze twee apart benoemd, omdat het leggen van deze patronen ingewikkelder is dan een 'makkelijk' elleboogverband. Bij keperverband worden de stenen of tegels in een hoek van 45 graden gelegd. Hetzelfde geldt voor het visgraatverband, alleen is dit patroon 90 graden gedraaid ten opzichte van keperverband. U kiest bij deze twee soorten legpatronen voor veel stabiliteit van uw bestrating. U moet er alleen wel rekening mee houden dat u bij deze verbanden veel snijverlies kan hebben en dat komt doordat veel klinkers of tegels in de juiste maat gesneden of geknipt moeten worden.


5. Klezoorverband / Halfsteensverband
Halfsteensverband is snel en gemakkelijk te leggen. Het enige wat u namelijk hoeft te doen, is de klinkers of tegels een halve steen te laat verspringen en sommigen bij te knippen. Een simpel maar effectief aanlegpatroon. Naast het halfsteensverband bestaat er ook een variant op halfsteens en dat is het klezoorverband. Een klezoor is een verspringing van een kwart klinker of tegel. In de meeste gevallen wordt dit toegepast bij muren, maar u kunt het ook gebruiken voor de bestrating in uw tuin. Klezoorverband kan dan wel iets lastiger aan te leggen zijn dan halfsteensverband, maar qua uitstraling geven beide opties een unieke sfeer aan uw tuin.


6. Molenwiekverband
Molenwiekverband is een verband of een patroon dat heel erg goed past bij authentieke huizen. Het patroon laat namelijk een wieken van een molen zien. Door vier langwerpige stenen om een vierkante steen heen te leggen, creëert u een oude look. Deze oude look kunt u ook wat moderner maken door te spelen met kleuren. Door alle verschillende kleursoorten van tegels is er eindeloos te combineren, waardoor u een uniek molenwiekverband kunt leggen in uw tuin.


7. Waaierverband / Cirkelverband
Zoekt u een sierlijk en mooi patroon voor in uw tuin? Dan is een waaierverband of een cirkelverband misschien iets voor u. Deze verbanden of patronen worden gelegd met kleine, vierkante tegels en dat zorgt voor een fraai uiterlijk. Voor een waaier- of cirkelverband kunt u het best even contact opnemen met een stratenmaker of hovenier. Zij zullen u aangeven wat het beste patroon is voor uw tuin en kunnen het ook aanleggen.


8. Wildverband
Wildverband is een heel erg bijzonder legpatroon. Er bestaan veel soorten legpatronen en legverbanden, maar geen één daarvan is zo uniek als wildverband. Eigenlijk kunt u met wildverband alle kanten op, dus u kunt uw creativiteit op de proef stellen. Toch bestaat er een standaard wildverbandpatroon en die kunt u prima gebruiken als u zelf even geen patroon weet te bedenken. Over het algemeen worden er bij wildverband drie formaten geleverd, waardoor u kunt puzzelen met verschillende grootte tegels.
Let op: het kan bij B-keus wildverband voorkomen dat er meer tegels van één formaat zijn dan van de andere formaten. U moet dus goed kijken bij het leggen hoe u het best de tegels kunt neerleggen.


Houd bij de aanschaf van legpatronen rekening met de volgende zaken:

Het is belangrijk om te weten waarvoor u welke tegel kunt gebruiken. Een terras kan bijvoorbeeld betegeld worden met terrastegels van 4cm dik. Bij een oprit is het nodig om een tegel te nemen met een minimale tegeldikte van 6cm.

U vindt bij ons A-keus, AB-keus en B-keus bestrating. B-keus is vaak tot 40% goedkoper dan A-keus. Als u echt het goedkoopste wilt, kies dan B-keus terrastegels. Bekijk alle verschillen tussen A-keus, AB-keus en B-keus terrastegels.

Wij hanteren een 100% laagste prijsgarantie. Onderaan de streep bent u bij NuSierbestrating.nl altijd het goedkoopste uit. Zelfs inclusief de verzendkosten bent u bij ons het voordeligst uit.

U kunt op afspraak langskomen in onze showroom om bestrating te bekijken. Let op: wij hebben een enorm aanbod aan B-keus. Hierdoor kunnen wij helaas niet alle B-keus tonen in onze showroom. Wilt u zeker weten of uw keuze te bezichtigen is? Neem dan van tevoren contact met ons op. Heeft u overige vragen? Dan kunnen we deze snel en makkelijk beantwoorden.