Opsluitbanden; welke maten voor welk terrein?

Het is en blijft lastig om voor een bepaalde opsluitband te kiezen. Welke opsluitbanden zijn waar voor te gebruiken? Om het voor u wat eenvoudiger te maken, worden er hier tips gegeven met betrekking tot het kiezen van opsluitbanden. Zo zal besproken worden welk formaat u het best kunt gebruiken voor de oprit of uw terras en waar u op moet letten bij het leggen van de opsluitbanden en sierbestrating.

Onderaan deze pagina worden een aantal opsluitbanden en alternatieven getoond.

Welke soorten opsluitbanden zijn er en waar worden ze voor gebruikt

De volgende formaten opsluitbanden hebben wij in de A-keus (zowel antraciet als grijs):

Opsluitbanden
  • 5x15x100cm
  • 6x15x100cm
  • 6x20x100cm
  • 6x30x100cm
  • 8x20x100cm
  • 10x20x100cm
  • 12x25x100cm (alleen in het grijs)
  • 10x35x100cm
Sommigen van deze formaten zullen ook in de B-keus verkrijgbaar zijn. Dit assortiment wisselt alleen sterk, waardoor we u graag doorverwijzen naar de B-keus opsluitbanden. Hier is het unieke formaat 5x12x68cm ook te zien mits hij voorradig is. Deze zijn geschikt voor uw pad of terras.

Voor uw terras of pad zijn de formaten 5x15x100cm of 6x15x100cm al dik genoeg. U kunt met deze formaten het terras of pad goed ‘opsluiten’. Voor een oprit zijn deze formaten niet aan te raden. Daarom wordt er geadviseerd om opsluitbanden te gebruiken van minimaal 6x20x100cm dik. Zal uw oprit zwaar worden belast? Dan heeft u de keuze om te kiezen voor dikkere opsluitbanden. Denk bijvoorbeeld aan de formaten 6x30x100cm, 8x20x100cm en 10x20x100cm. De maten 12x25x100cm en 10x35x100cm zijn voor hele zware belasting weggelegd. Zo kunt u ze gebruiken voor opritten of rijwegen waar vrachtwagens of tractoren overheen rijden.

Naast de opsluitbanden heeft u de keus om te kiezen voor trottoirbanden. Deze banden hebben een grijze kleur en zijn verkrijgbaar in de formaten 13/15x25x100cm en 18/20x25x100cm. Gebruik deze trottoirbanden alleen bij zware belasting (tractoren en vrachtwagens) van de bestrating of als de grondsoort niet stevig genoeg is. Ze zijn er namelijk voor om de scheiding tussen een rijweg en een trottoir op te vangen.

Pallets B-keus opsluitbanden - In de B-keus worden er soms pallets aangeboden van bepaalde formaten. Deze pallets zijn goedkoper dan losse opsluitbanden. Bekijk onze website voor de actuele voorraad.

De verwerking van opsluitbanden

Opsluitbanden gaan verzakking tegen. Ze zorgen ervoor dat uw bestrating strak blijft liggen en er geen kiervorming ontstaat. Kiervorming wil zeggen dat er spleten of kieren tussen de tegels ontstaan door verzakking. Zo behoudt u een mooi en strakke tuin of oprit.

Opsluitbanden moeten altijd circa twee centimeter onder de bovenzijde van uw bestrating worden geplaatst. Nadat u dit heeft gedaan, wordt de sierbestrating afgetrild. Dit zal ervoor zorgen dat er een hoogteverschil overblijft van één centimeter. Het hoogteverschil is van belang, omdat u zo voorkomt dat er hemelwater blijft staan op uw bestrating. Ook zal het hoogteverschil er mooier uitzien.

Alternatieven voor opsluitbanden

Opsluitbanden zijn niet bedoeld om plantenbakken of hoogteverschillen mee te creëren in uw tuin. Daarvoor bestaan er tuinelementen als blokken of palissaden. Voorbeelden zijn brickwalls, traptreden en linia palissaden. Deze alternatieven zijn niet allemaal te gebruiken voor het opsluiten. Zo raden wij aan om brickwalls niet te gebruiken voor het opsluiten. Twijfelt u? Neem dan even contact met ons op. Hieronder worden een aantal alternatieven getoond.