Instructie voor het leggen van uw terrastegels

Hulp nodig bij het leggen van uw terrastegels? Deze instructie helpt u op weg om een begin te maken met het leggen van uw tegels. Nadat u weet hoeveel vierkante meters u nodig heeft en welke tegel het wordt, is het belangrijk om te weten welke stappen u moet doorlopen. Hieronder staat een instructie met enkele adviezen, zodat u uw terras of pad de perfecte look kan geven. Hierbij komen de volgende punten aan bod:

 • Een goed fundament voor uw terras
 • De waterafvoer in uw tuin
 • De verwerking van opsluitbanden
 • Het leggen van de terrastegels
 • Het opvullen van de voegen
Onderaan deze pagina vindt u een aantal populaire tegels die kunt gebruiken voor in uw tuin.

  1   Een goed fundament is het halve werk

De fundering voor elk terras wordt gevormd door een goede basis. Een goede basis zorgt voor het eindresultaat en de duurzaamheid van uw terras. Hierbij moet er gelet worden op de volgende punten:

 • Over het algemeen bestaan de meeste fundamenten uit twee lagen. Een waterdoorlatende onderlaag die meestal bestaat uit een grove steenslag of gebroken puin en een afwerklaag die bestaat uit grof zand. Soms wordt dit zand nog gecombineerd met een deel cement. Voor een terras of pad moet u een zandbed hebben dat dik genoeg is. Meestal is dat zandbed ongeveer 15 à 20 centimeter. Geadviseerd wordt om een zandbed van 20 centimeter neer te leggen om zo zeker te zijn van een sterke ondergrond;
 • Het tweede punt is dat dunne tegels, zoals tegels van 2 à 4 centimeter dik, een sterkere fundering vereisen. Wanneer dit het geval is, zullen de tegels gelegd moeten worden in specie of in gestabiliseerd zand;
 • Let er bij een oprit op dat uw fundering nog dikker moet zijn. Dit komt doordat er auto’s overheen zullen rijden. Denk daarbij aan een dikte van 25 centimeter voor de afwerklaag;
 • Houdt u rekening met uw ondergrond. Als de grond voornamelijk bestaat uit klei, zult u een fundering aan moeten leggen die meer water doorlaat. Wanneer het gaat om een zandgrond hoeft dit niet. Klei houdt immers meer vocht vast en wanneer dit vocht niet weg kan, trekt het in de tegels. Dit kan lelijke plekken veroorzaken in uw bestrating.

  2   Zorg voor een goede waterafvoer

Het is nooit leuk om uw tuin helemaal onder water te zien staan. Daarom is het bij de aanleg van het zandbed al mogelijk om rekening te houden met eventueel wateroverlast. Wateroverlast kunt u opvangen door het zandbed schuin af te laten lopen. Het hoogste punt is aan het begin van uw tuin en het laagste punt aan het einde van uw tuin. Laat het terras 1 centimeter per meter aflopen om er zo voor te zorgen dat het water weggeleid kan worden. Dit zal de waterafvoer verbeteren in uw tuin. Wilt u meer mogelijkheden om wateroverlast te verhelpen? Kijk dan bij onze oplossingen voor wateroverlast in uw tuin.

  3   Breng eerst opsluitbanden aan voordat u begint met tegels leggen

Het nadeel van zand is dat het overal tussen en onderuit kan komen. Met opsluitbanden kunt u dit voorkomen. Leg de banden aan aan de rand van het terras, zodat er geen zand kan ontsnappen. Doe dit voordat u begint met de terrastegels. De opsluitbanden moeten ongeveer 2 centimeter lager aangebracht worden dan de terrastegels. Houd hier dus rekening mee.

De tekst gaat verder onder onderstaande foto's.

Opsluitbanden aanleggen   Opsluitbanden aanleggen

  4   Het leggen van de terrastegels

Het is in principe niet heel lastig om de terrastegels aan te leggen. Toch moet u opletten dat het goed gebeurt.

 • Begin eerst in de hoek die het meest zal gaan opvallen. Daar wilt u namelijk de hele tegels hebben. Ga daarna door langs de randen om zo van buiten naar binnen te werken;
 • Leg eerst de tegels die heel zijn en werk pas met halve of geslepen tegels als de hele tegels op zijn;
 • Laat tussen de tegels een ruimte van 3 millimeter voor het voegen. Bij stap 5 wordt het voegen verder uitgelegd;
 • Zorg ervoor dat u iedere tegel goed aanslaat met een rubberen hamer. Zo kunt u de tegels op dezelfde hoogte krijgen, waardoor er een egaal terras ontstaat. Sla met de rubberen hamer aan de zijkanten, zodat de tegel niet kan breken.
Kijk uit dat u niet over het zand loopt tijdens het leggen van de tegels. Alleen de tegels die al gelegd zijn, zijn geschikt om op te lopen.

  5   Vul de voegen op

De laatste stap is het opvullen van de voegen tussen de tegels om onkruid tegen te gaan. Daarnaast zorgt het opvullen van de voegen ervoor dat de tegels niet makkelijk kunnen verschuiven. Gebruik voor het opvullen voegzand of zilverzand. Strooi dit uit over het terras en pak een bezem om het voeg- of zilverzand tussen de tegels te vegen. Blijf dit herhalen totdat de voegen vol zitten met zand. Het overtollige zand kunt u aan het eind wegvegen. Onder onderstaande foto worden een aantal populaire producten getoond uit ons assortiment.

Opvullen voegenHoud bij de aanschaf van bestrating en zand rekening met de volgende zaken:


Checkmark Voor een terras is een dikte van 4cm genoeg
Het is belangrijk om te weten waarvoor u welke tegel kunt gebruiken. Een terras kan bijvoorbeeld betegeld worden met terrastegels van 4cm dik. Bij een oprit is het nodig om een tegel te nemen met een minimale tegeldikte van 6cm.

Checkmark  A-keus, AB-keus of B-keus 
U vindt bij ons A-keus, AB-keus en B-keus bestrating. B-keus is vaak tot 40% goedkoper dan A-keus. Als u echt het goedkoopste wilt, kies dan B-keus terrastegels. Bekijk alle verschillen tussen A-keus, AB-keus en B-keus terrastegels.

Checkmark  100% laagste prijs garantie 
Wij hanteren een 100% laagste prijsgarantie. Onderaan de streep bent u bij NuSierbestrating.nl altijd het goedkoopste uit. Zelfs inclusief de verzendkosten bent u bij ons het voordeligst uit.

CheckmarkKies voor de juiste kleur
U kunt op afspraak langskomen in onze showroom om bestrating te bekijken. Let op: wij hebben een enorm aanbod aan B-keus. Hierdoor kunnen wij helaas niet alle B-keus tonen in onze showroom. Wilt u zeker weten of uw keuze te bezichtigen is? Neem dan van tevoren contact met ons op. Heeft u overige vragen? Dan kunnen we deze snel en makkelijk beantwoorden.

Waarom bestrating en zand kopen bij NuSierbestrating.nl? Lees meer over de voordelen van NuSierbestrating.nl.


 VRAGEN? 
 Chat, WhatsApp, mail of bel ons.
 Wij staan iedere werkdag voor u klaar.