Het grootste en voordeligste assortiment dakterras tegels

U wilt in het weekend genieten van een ontbijt in de ochtendzon of uw dag afsluiten met een glas wijn op uw eigen dakterras of balkon? Voordat u hiervan kunt genieten, moet u eerst zorgen dat het dakterras of het balkon met tegels is bedekt. Door gebruik te maken van betonnen tegels is een dakterras snel gerealiseerd. Daarbij moet u wel op een aantal punten letten:

  • Fundering van het dakterras
  • De vloer onder de dakterras tegels
  • De keuze voor een bepaalde tegel

Hieronder wordt dieper op bovenstaande punten ingegaan.

De fundering van een dakterras moet sterk genoeg zijn

De basis van een dakterras is een goede fundering. Meestal zijn daken niet sterk genoeg om betontegels te dragen voor een dakterras. Een eis die gesteld wordt vanuit het bouwbesluit is dat een dak 250 kg/m2 moet kunnen dragen voor het afgeven van een vrij dragend dakterras. Blijkt uit de constructieberekening dat uw dak sterk genoeg is, dan kunt u een vloer maken van dakterras tegels.

De vloer onder de dakterras tegels

Dakterras tegels kunnen niet direct op de dakbedekking gelegd worden. Doet u dat wel, dan kan uw dakbedekking beschadigen. Om te voorkomen dat uw dakbedekking beschadigt, zullen er tussen het dak en de dakterras tegels tegeldragers komen. Deze zorgen ervoor dat de dakterras tegels niet door de dakbedekking heen drukken. De tegeldragers zorgen er ook voor dat het regenwater gemakkelijk afgevoerd kan worden.

Het voordeel van tegeldragers is dat u de dakterras tegels gemakkelijk kan verwijderen, indien er onderhoud aan uw dak nodig is. Het onderhoud van betonnen dakterras tegels wordt daardoor een stuk eenvoudiger.

TIP - Een tegel met vier pootjes is de Nokkentegel van Excluton. Deze tegel heeft dus de 'tegeldragers' bevestigd zitten aan de onderkant van de tegel, waardoor u geen tegeldragers meer nodig heeft.

Welke tegels zijn te gebruiken voor uw dakterras?

Er zijn allerlei maten en soorten tegels voor uw dakterras. Zo kunt u kiezen voor alle tegels met een maximale dikte van 4,5 centimeter. U kunt dus niet iedere tegel gebruiken voor uw dakterras, omdat sommige tegels gewoonweg te zwaar zijn voor een dakterras. Voorbeelden van te zware tegels zijn tegels van 5 centimeter of dikker. Daarom moet u lichtgewicht tegels gebruiken die het dak of balkon minimaal belasten. Hieronder staan een aantal voorbeelden.