Het ontwerpen van een tuin is niet alleen weggelegd voor de grotere tuinen. Tuinen op kleinere schaal worden tegenwoordig ook ontworpen. De tuin wordt meer en meer een persoonlijke uitdrukking. Dit zorgt ervoor dat mensen ook eerder hun eigen tuin willen ontwerpen. Op sommige punten is het handig om er een deskundige (o.a. voor elektriciteit) bij te betrekken, maar wanneer het niet te ingewikkeld wordt, is het prima zelf te doen. In dit artikel bespreken wij tien tips die u op weg kunnen helpen bij het ontwerpen van uw eigen tuin.
1. Begin met een analyse
Begin niet te snel met het ontwerpen. Het is belangrijk om eerst te weten wat uw wensen zijn en wat de wensen zijn van de rest van het gezin. Probeer de wensen met elkaar te vergelijken, wat botst met elkaar en wat kan met elkaar worden gecombineerd. Maak ook een analyse van de plek, het huis en de omgeving. Uw wensen moeten wel uitvoerbaar zijn in uw tuin en moeten het liefst wel enige aansluiting hebben met uw huis. Vergeet tot slot niet om na te denken over een budget. Uw wensen moeten per slot van rekening wel financieel haalbaar zijn.
2. Gebruik hoogteverschillen
Probeer hoogteverschillen in te passen in uw tuin. U zorgt voor spanning in de tuin door hogere elementen op de voorgrond te plaatsen in combinatie met lagere elementen. U kunt bijvoorbeeld bomen op de voorgrond plaatsen of u kiest voor een pergola. Houdt er ook rekening mee dat elementen meerdere functies kunnen vervullen. Een pergola kan bijvoorbeeld zorgen voor schaduw, maar biedt ook beschutting en privacy.
3. Een terras direct naast uw huis?
Vaak wordt een terras direct naast de woning geplaatst. U heeft dan direct toegang vanuit uw woning, maar het uitzicht vanuit de woning wordt hierdoor deels belemmerd. Het terras verder weg leggen heeft als belangrijk voordeel dat het uitzicht vanuit de woning aantrekkelijker wordt. Het is dus om meerdere reden interessant om een apart terras te creëren.
4. Een tuin staat niet op zichzelf
De tuin is een verlengstuk van de rest van het huis. Dit betekent dat uw woonkamer door kan lopen in uw tuin, maar het groene van uw tuin kan ook worden gebruikt in de woonkamer. Probeer de verschillende aspecten van uw leefomgeving zo goed mogelijk op elkaar af stemmen. Probeer ook op praktisch niveau rekening te houden met de compatibiliteit tussen uw huis en uw tuin. Sommige wensen zijn minder geschikt voor bepaalde type huizen en omgevingen. Houdt dit wel in uw achterhoofd.
5. Ritme en rust
Probeer enigszins ritme en herhaling in te bouwen in de tuin. Hierdoor ademt de tuin een rustige sfeer. Vaak zien wij dat iemand te graag al zijn wensen terug wil zien in de tuin, de tuin wordt dan een opeenhoping van goede ideeën. Ook al zijn het veel goede ideeën, het blijft een opeenhoping. Kies maximaal drie centrale elementen en probeer daar de tuin omheen te bouwen. Ritme en herhaling kan goed worden bewerkstelligd door symmetrisch te werken, dit is echter niet noodzakelijk.
6. Werk met een paar goede materialen
Niet alle materialen zijn geschikt voor elke tuin. Kies een paar materialen uit en zorg dat deze materialen de basis voor uw tuin vormen. Als u een bepaalde sfeer voor uw tuin heeft gekozen, probeer dan ook materialen uit te zoeken die passen binnen deze sfeer. Let er ook op dat u goede harde materialen heeft. Uw tuin moet namelijk wel een lang leven beschoren zijn.
7. Uw tuin dieper of breder laten lijken
Een zichtlijn is de denkbeeldige lijn die je blik volgt als je de tuin in kijkt. Een tuin dient goede zichtlijnen te hebben. Deze zichtlijnen bepalen voor een groot gedeelte het 'doel' van de tuin. Een kleinere tuin heeft meestal twee of drie zichtlijnen. Om een tuin dieper te laten lijken, kan een zichtlijn in de lengte van de tuin als basis worden genomen voor het ontwerp. Wilt u de tuin liever breder laten lijken, dan kunt u deze zichtlijn onderbreken door andere elementen in de breedte te plaatsen, bijvoorbeeld een haag of een muurtje.
8. Maak in uw gedachte een wandeling door de tuin
Als u eenmaal een schets op papier heeft gezet, probeer dan eens een wandeling te maken door de door u gewenste tuin. Bekijk de belangrijkste plaatsen eens driedimensionaal. Als u bijvoorbeeld ergens een extra zitplaats heeft gecreëerd, is het handig om in uw gedachte plaats te nemen en u proberen voor te stellen wat het uitzicht zal zijn.
9. Contrast zorgt voor uitstraling
Als u met bestrating gaat werken dan is contrast erg belangrijk. Door bijvoorbeeld in wildverband te leggen, creëert u een contrast in uw tuin. Een terras met grote vierkante tegels, omringd door een rand met kleiner formaat stenen, geeft een bijzonder mooi contrast in uw tuin. Contrast kan zich ook bevinden in kleur en textuur. Zo kunt u een combinatie maken met getrommelde bestrating, natuursteen of gevelbakstenen. Door contrast wordt uw tuin levendiger en daardoor krijgt het meer uitstraling.
10. Een coulisse maakt de tuin spannender
Een grote struik of boom kan zich als het ware ontpoppen als een coulisse, waar andere gedeeltes van de tuin zich achter bevinden. Het niet in een oogopslag kunnen doorgronden van de gehele tuin creëert een bepaalde spanning. Het laat de verbeelding van de kijker werken. Ook kunnen er zo verschillende ruimtes binnen de tuin ontstaan. Niet de gehele tuin hoeft meteen open en bloot te liggen.
Mocht u zelf nog meer tips hebben of mocht u wat willen zeggen over uw eigen tuin, dan kunt u hieronder een reactie achterlaten.