Wij van NuSierbestrating.nl zijn altijd benieuwd naar hoe klanten onze producten gebruiken om een bepaalde klus uit te voeren. Een aantal jaar geleden is er met dhr. van Buuren uit Obdam gesproken over hoe hij de bestrating in zijn tuin heeft aangelegd. Volgens dhr. van Buuren is dankzij de producten van NuSierbestrating.nl zijn tuin “gigantisch opgeknapt”.
Dhr. van Buuren heeft gebruik gemaakt van Puras Wildverband. De structuur en kleurstelling van de Puras zorgen ervoor dat deze steen één van de populairste is van de afgelopen jaren. De Puras Wildverband is een redelijk nieuwe variant van de Puras. Deze steen heeft een geraffineerde structuur en een natuurlijk pigment. Hoe dhr. van Buuren te werk is gegaan bij het leggen van de Puras, vertelt hij zelf hieronder.
De eerste stappen en het plaatsen van de opsluitbanden
Voordat we begonnen, hebben we gezorgd dat we aan beide zijden van de tuin stroomvoorzieningen hadden liggen. Verlichting en dergelijke kan dan later makkelijker worden aangesloten, zonder dat daarvoor de bestrating hoeft te worden opengehaald.
We begonnen met de gehele tuin van zand te voorzien. Daarna hebben we met behulp van een laser de hoogte voor de opsluitbanden uitgezet, zodat de gehele tuin op gelijke hoogte kwam te liggen. De bandjes hadden we met behulp van een touw (spandraadje) op de goede plaats en hoogte geplaatst.
Eenmaal aangekomen bij de schuur waren we ook alvast de traptreden gaan plaatsen, zodat die strak tussen de opsluitbanden in zouden komen te liggen. We kwamen er echter achter dat je van onder naar boven moet werken, aangezien je de onderste traptrede niet goed kan plaatsen als de bovenste al geplaatst is.
Vervolgens hadden we het zand zo goed mogelijk geëgaliseerd, waarna we het een paar dagen goed nat hebben gehouden. Dit zorgde ervoor dat het zand redelijk inklinkt. Uiteindelijk hebben we er ook een trilplaat overheen gehaald om een mooie ondergrond te hebben voor de stenen.
Diagonaal leggen en wat te doen met de overgebleven stenen
Aangezien wij alles diagonaal hebben gelegd, zijn we in een hoek begonnen en van daaruit zijn we naar het midden gaan werken. De Puras Wildverband kan het best in banen van ongeveer 70 centimeter breed worden gelegd. Dit omdat niet alle 20 bij 20 stenen echt 20 bij 20 zijn. Mocht je grotere banen willen maken, dan is de kans op kieren ook groter.
We hebben alles zoveel mogelijk naar de opsluitbanden toegelegd, zodat al het slijpwerk in een lang weekend gedaan kon worden. Voor het slijpwerk hadden we een zaagtafel met waterkoeling gehuurd. Bij het slijpen hebben we met behulp van een rolmaat en een blokhaak de stenen met krijt afgetekend waarna we ze konden zagen.
De bloembakken en de bak voor het waterornament hebben wij gemaakt door de overgebleven stenen te verlijmen tot bakken. Het muurtje bij de containers is gebouwd met hulp van Excluton stapelblokken. Ook door middel van verlijmen, staat verzonken in de bestrating voor extra stevigheid. In de voortuin zijn de bloembakken, het granieten bankje en de stapelblokken allemaal verzonken in de bestrating.
Het waterornament hebben wij op de plek geplaatst waar wij hem wilden hebben. Net als bij de bloembakken hebben we de stenen er omheen geplaatst en natuurlijk verlijmd. Om het mooi af te werken, hebben wij fijn gaas over de bak heen geplaatst waar wij grind op hebben gelegd.
Het leggen van de bestrating zelf is zonder problemen verlopen. Doordat het voorwerk in de tuin veel sneller ging dan verwacht, hadden wij de materialen eerder nodig dan gepland. Dit werd door NuSierbestrating.nl goed opgepakt . Hierdoor waren wij twee weken eerder klaar en konden wij alvast van de vakantie gaan genieten.