Een nieuwe bestrating in uw tuin geeft het geheel een totaal andere uitstraling en een enorme oppepper. De tuin bestraten is een klus die u zelf kunt uitvoeren. Gaat u zelf uw bestrating aanleggen dan hebben wij enkele tips, zodat uw bestrating er zo lang mogelijk mooi bij blijft liggen.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor u de nieuwe bestrating gaat leggen, begint u eerst met het verwijderen van de oude tegels. Daarna kan je beginnen met de bestrating. Houdt hierbij wel rekening met de deuren, muren, looppaden en de waterafvoer. Bestraten begint met de juiste ondergrond, ook wel het cunet genoemd. Het deel dat u wilt gaan bestraten, graaft u uit en daarop brengt u een laag zand aan. U kunt de contouren van uw nieuwe bestrating uitzetten met behulp van latjes.
Om te voorkomen dat uw nieuwe bestrating gaat verzakken, raden wij aan om de stenen op een 10 á 15 centimeter aangetrild zandband (vulzand) te leggen. Is uw bestrating echter bedoeld voor een oprit of parkeerplaats, dan raden wij een aangetrild zandbed aan van minimaal 25 á 30 cm dik. Als de grond van de tuin op sommige plaatsen lager ligt, vult u die plekken aan met zand. Het zandbed moet vervolgens verdicht worden. Dit voorkomt verzakkingen in de bestrating. Met behulp van een trilplaat kunt u het verdichten, maar je kunt het ook inwateren. Je maakt het zand drijfnat, de zandkorrels schuiven in elkaar en er ontstaat een hechte massa. Na een dag kun je verder met bestraten. Om te voorkomen dat er na verloop van tijd onkruid tussen uw tegels doorgroeit, kunt u een worteldoek aanleggen. Breng dit worteldoek aan voordat u het zand aanbrengt.
Egaliseren van de grond
Na het verdichten van het zandbed moet je het egaliseren. Gebruik 2 houten latjes of panlatten, graaf ze in het zandbed en de bovenkant van de latten geeft de bovenkant van het zandbed aan.
Als je een terras wilt maken, druk je de 2 latten om de 2 meter in het zandbed. Je brengt de 2 latten op dezelfde hoogte aan, onder afschot. Bestrating moet altijd onder afschot gelegd worden om te zorgen dat het water goed weg kan lopen. Je moet het zandbed dus iets schuin afvlakken, circa 1 cm per meter (gebruik hiervoor een waterpas). Daarna trek je een stevige plank (of een lange waterpas, kun je meteen checken of de latten overal dezelfde hoogte liggen) over de latten en schuif je het overtollige zand weg. Dit wordt ook wel afreien genoemd. Na het afreien, verwijder je de houten latten. Vul de achtergebleven sleuven voorzichtig op met een beetje zand.
Om te zorgen dat je bestrating recht loopt, kun je het bestraten deel uitzetten met behulp van een touwtje en wat piketten. Leg de stenen langs de touwtjes.
Tegels leggen
Eigenlijk bent u er nu al. Nu is het slechts een kwestie van de tegels neerleggen en aan te kloppen met een rubberen hamer. Werk vanaf de randen naar binnen toe. Controleer regelmatig of het geheel waterpas loopt. Leg eerst de hele tegels, leg daarna pas de tegels die u op maat moet knippen. Tegels knippen kunt u eenvoudig doen met een stenenknipper. Als je die niet zelf hebt, kun je hem huren bij een bouwmarkt.
Om je bestrating op te sluiten, zodat de stenen geen kant meer kan, kun je gebruik maken van een rand om het terras heen. Als de kantopsluiting afdoende is, zullen de stenen gemakkelijk verschuiven. Wij adviseren opsluitbanden van 5x20x100 te gebruiken. Nu is het nog een kwestie van los zand tussen de tegels te vegen. Herhaal dit enkele malen en strooi steeds weer wat zand over de bestrating. Laat het zand minimaal 1 week liggen, zodat het alle kieren opvult. Met water spoelt u het zand makkelijker tussen de kieren. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds opnieuw zand over de bestrating.
Wildverband
Ga je tegels in wildverband leggen, maak dan eerst op papier een tekening van hoe je ze gaat leggen. Dit doe je om te voorkomen dat er meerdere tegels met hetzelfde formaat dicht bij elkaar liggen. Je kunt tijdens het leggen steeds even afstand nemen om te kijken hoe het er uitziet. Ligt er teveel van hetzelfde, dan verleg je de tegels meteen. Meestal liggen de stenen op de pallet per laag in de juist verhouding, werk dus per laag.