Zo’n 10 procent van de omzet voor dode materialen (dat is dus alles voor in de tuin wat niet groen is) voor de tuin wordt besteed aan de productgroep hout. Vaak gaat het dan om schuttingen en de bijbehorende poort. Men kiest voor hout vanwege het feit dat het makkelijk te ver- en bewerken is, omdat het mooi is, een warme uitstraling heeft, duurzaam is, een natuurproduct is en een goede prijs heeft.

Vaak valt de keus op een kant-en-klaar product en bouwpakketten. Als er gekozen wordt voor los hout dan laat men het vaak op maat zagen en kiest men voor geschaafd hout. Eén vijfde van de kopers laat de schutting plaatsen omdat hij het zelf te moeilijk vindt, er geen tijd of zin in heeft.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een schutting die je helemaal zelf maakt, dus met los hout. Op deze manier wordt je schutting uniek en krijgt hij de natuurlijke uitstraling waar ik het meest van houdt. Je kunt een schutting maken van vuren balken en latten, maar ook van rabatdelen of steigerhout. Je kunt voor geïmpregneerd hout kiezen. Doe je dat niet, dan moet je het hout beitsen, verven of regelmatig in de olie zetten. Maar hoe bouw je nou een stevige schutting?

Dat is natuurlijk afhankelijk van een heleboel dingen. Hieronder ga ik uit van een schutting waarvan de planken horizontaal, gepotdekselt bevestigd worden. Waarom? Omdat ik dat mooi vind!

Het begint met de palen!

1. Meten is weten, dus meet alles goed op. Maak misschien zelfs eerst een tekening van de schutting.

2. Plaats de eerste paal tegen het huis en meet vanaf daar uit waar de andere palen moeten komen. Doe de laatste paal eerst, span er een touwtje tussen en je werkt kaarsrecht.

3. Gebruik een grondboor om de gaten voor de palen te graven. Dit werkt makkelijker dan een schep. De paal moet voor één derde in de grond komen te staan, dus als je schutting 1.80 m hoog moet worden, moet hij 60 cm diep in de grond staan.

4. Zet de paal in de grond en veranker hem met snelbeton. Eerst giet je water in het gat, halfvol, dan plaats je de paal erin, vervolgens verdeel je het snelbeton, gelijkmatig rondom de paal. Direct nadat het gat gevuld is, til je de paal een klein stukje op zodat er ook beton onder de paal terecht komt. Zorg met een waterpas dat de paal recht staat. Na een minuut of 15 is het uitgehard.

5. Bepaal met waterpas of wederom door het spannen van een touwtje de hoogte van de palen. Ze moeten allemaal op gelijke hoogte staan.

6. Als je schuttingdelen zou gebruiken, zouden de palen om de 1.82 m (schutting deel 1.80 m + 2 cm voor het bevestigingsmateriaal) moeten komen. In dit geval gebruik je planken. Afhankelijk van de lengte van de schutting en de lengte van de planken bepaal je op welke afstand van elkaar de palen moeten komen. Om dat uit te leggen volgt hier een voorbeeld waarbij ik uitga van een schutting lengte van 4.50 m.

7. In dit geval is het handig planken te bestellen van 3 m. Op deze manier kun je beginnen met een plank van 3 m, gevolgd door een halve plank van 1.50 m. Zo heb je geen zaagverlies. Daarboven begin je met een stuk van 1.50 m gevolgd door een hele plank van 3 m. De planken verspringen dus. Je begint onderaan omdat de plank erboven een stukje over, ofwel op de plank eronder moet vallen. In dit geval staan de palen om de 1.50 m. De eindes van de plank liggen precies in het hart van de palen.

8. Houd er wel rekening mee dat de planken de paal aan het huis en de laatste paal van de schutting helemaal overlappen. Je begint met het zetten van de palen dus te meten vanaf het huis tot het midden van de volgende paal. Datzelfde doe je vanaf de één na laatste paal tot de laatste paal.