De maand februari staat ook wel bekend als de maand van de liefde. Het voorjaar staat voor de deur en met het frisse winterzonnetje krijgen we soms al helemaal de kriebels. Wilt u aankomende zomer ook genieten van een knusse romantische tuin, begin daar dan op tijd mee.

In Italië zien we de romantische tuin heel veel. Denk hierbij aan knusse zitgedeeltes, onverwachte hoekjes, kleurrijke beplanting en speelse bestrating op de paden en terrassen.
Dat stukje romantiek, zoals de Italianen dat zo goed kunnen neerzetten, dat kunnen wij natuurlijk ook.

Benieuwd hoe u van uw tuin een gezellig en romantisch geheel kunt maken? Met een paar tips en trics kunt u straks heerlijk met uw geliefde of met uw gezin genieten van een fijne zomer barbeque.

Romantische tuin

1. Wilde karakter zorgt voor romantische tuin

De romantische tuin kenmerkt zich door het (georganiseerde) wilde karakter. De beplanting hoeft niet binnen een bepaald kader te vallen. Dit maakt de romantische tuin ook heel geschikt voor mensen die niet constant alles tot in de puntjes straks willen hebben in de tuin.

Klimplant plaatsen

2. Gebruik klimplanten

Gebruik verschillende klimplanten. Er zijn klimmers die ook in de winter groen blijven. De meest bekende klimop is de Hedera. Maar als u eens verder kijkt, dan zijn er ook nog tal van andere klimplanten. Denk aan de Kamperfoelie die bloeit van mei tot augustus. Hierbij komen mooie bloemen tevoorschijn die weer bijdragen aan de romantische sfeer in de tuin.

Getrommelde bestrating

3. Getrommelde bestrating

Maak gebruik van getrommelde bestrating. Doordat de stenen zijn getrommeld geeft dat een nostalgisch uiterlijk aan het geheel. Getrommelde stenen zijn er in veel verschillende soorten, maten en kleuren te krijgen.

TIP! Wilt u de sierbestrating in de tuin vernieuwen voor een extra romantische sfeer, maar is uw budget niet al te groot? Denk dan eens aan B-keus bestrating. Deze bestrating is minimaal 40% goedkoper dan de reguliere bestrating. B-keus bestrating kan lichte scheurtjes, putjes en wat kleurverschil hebben. Een romantische tuin leent zich, vanwege het nostalgische karakter zeer goed voor de B-keus bestrating.

Bekijk meer getrommelde bestrating

Siergrind

4. Gebruik siergrind of sierkeien

Wissel de bestrating af met siergrind en/of sierkeien. De sierkeien zijn erg goed te gebruiken om een verhoging in de tuin af te werken. Op zo’n verhoging kun je dan weer mooie planten en bloemen zetten. Het siergrind is erg mooi in combinatie met een knikkend pad in de tuin. Daarnaast vergt het grind weinig onderhoud en is het goedkoper dan bestrating.

5. Natuurlijke materialen

Gebruik natuurlijke materialen. Denk hierbij aan houten balken waar u dan weer wat leuke potten op kunt zetten met mooie bloeiers er in.

Verschillende kleuren tuin

6. Verschillende kleuren

Gebruik veel kleur in uw tuin. U kunt hierbij kiezen voor een kleurthema, maar verschillende bonte kleuren doen het ook erg goed in een romantische tuin. Ook in de bestrating kunt u gebruik maken van frisse kleuren.

Romantisch bankje

7. Plaats een bankje

Plaats een bankje en/of bistrosetje. Dit is toch eigenlijk wel een must in de romantische tuin. Een bistrosetje met kussens en een bankje gedrapeerd met dekentjes en kussentjes. Heerlijk een wijntje drinken op een zomeravond in een gezellig hoekje van de tuin.

Lampjes in tuin

8. Licht in het donker

Plaats een mooie lichtsnoer tussen de weelderige beplanting. Als de avond valt en u doet de lampjes aan, dan creëert u een ontzettend gezellig plekje om de dag nog even door te nemen.

9. Zorg voor avontuur

Een romantische tuin is voor kinderen ook een echt avontuur. Om daar nog een schepje bovenop te doen kunt u kiezen voor een kleine moestuin en een gezellige houten hut waarin gespeeld kan worden. De romantische tuin leent zich daar uitstekend voor.

Overkapping romantische tuin

10. Maak een overdekt terras

Om nog een stapje verder te gaan, kun je kiezen voor overdekte terrassen en zitjes. Denk aan een mooie houten overkapping, pergola met een druivenstruik, leilindes of platanen. Dit geeft direct een romantische sfeer aan uw tuin en u zit heerlijk beschut.

Nog meer inspiratie nodig? Op Pinterest hebben wij een pagina vol met inspiratie voor u gemaakt.