Natuursteen tegels zijn populair. Er wordt vaak gezegd dat natuursteen de natuur terug in uw tuin brengt. Waar vaak niet bij stil wordt gestaan, is dat natuursteen zijn ware 'glans' pas krijgt als het leggen en onderhouden van de tegels goed gedaan wordt. In dit artikel kijken we daarom naar een aantal belangrijke aspecten waar op gelet moet worden bij het leggen en onderhouden van natuursteen. 

Natuursteen leggen op afschot

Om water goed af te kunnen voeren, is het leggen op afschot van de natuurstenen bestrating noodzakelijk. Het afschot leggen moet altijd 1 à 2 centimeter per m1 zijn. Als er gewerkt gaat worden met ruwere soorten natuursteen, dan moet er meer afschot zijn. Dit omdat het water anders alsnog kan blijven staan. Wanneer het water op de bestrating blijft staan, is het mogelijk dat er in de winter vorstschade kan ontstaan in de voegen of aan het oppervlak van de tegels.

Natuursteen verwerken voor uw oprit

Voor een juiste verwerking van natuurstenen tegels op uw oprit is het belangrijk dat er altijd een dikte van minimaal 3 centimeter wordt gebruikt. Wanneer u een dikte van 3 centimeter gebruikt moeten de tegels altijd in beton gelegd worden. Wanneer u een dikte van 5 centimeter gebruikt, is een gestabiliseerde zandlaag voldoende. Getrommelde tegels, tot en met een grootte van 40x40x45 cm dikte, kunnen ook in split of zand verwerkt worden. Wanneer het grotere getrommelde tegels betreft, moeten deze in gestabiliseerd zand verwerkt worden.

Natuursteen verwerken voor uw terras

Voor een juiste verwerking van tegels op uw terras of tuinpad is het van belang dat de tegels met strakke kanten, facet geslepen kanten of leisteen soorten altijd verwerkt worden in gestabiliseerd zand van 5 tot 8 centimeter dikte en daarnaast op een goed waterdoorlatende ondergrond.  Wij raden u aan om de stenen te verwerken met een kleine voeg die ingeveegd kan worden met een voegsplit, zilverzand of brekerzand. Op die manier kan voorkomen worden dat bij eventueel strenge vorst de voegen zouden kunnen barsten. Wanneer u gebruik maakt van tegels met een getrommelde afwerking, kan bij een lichte belasting van bijvoorbeeld een terras ook met grove zand of splitlaag gewerkt worden.

Gemengd verwerken

De tegels die uit verschillende kisten of pallets komen, kunt u het beste gemengd verwerken. Het is noodzakelijk de tegels te mengen voor een harmonieuze verdeling van kleuren en schakeringen, omdat natuursteen tegels van nature een afwijking in kleur kunnen hebben.

De voegbreedte

De manier waarop u de voegen wilt invegen en het soort steen bepaalt de voegbreedte die u dient aan te passen. Wanneer u gebruik maakt van tegels met strakke kanten of facet geslepen moet u altijd minimaal een voeg gebruiken van 2 à 3 mm in verband met het uitzetten van de tegels door vorst en warmte. Wanneer u dit niet doet, kunnen er kantjes van de tegels afspringen en daarnaast kunt u maatafwijkingen of –verschillen hiermee opvangen. Wanneer u gebruik maakt van leisteen tegels of tegels met gekapte kanten, is het van belang dat u de tegels met een bredere voeg verwerkt omdat bij deze tegels de afwijking in maat en haaksheid altijd groter is dan bij tegels gezaagd uit blokken. Bij getrommelde tegels kunt u met een kleinere voeg werken. Hierbij vallen deze eigenschappen na het verwerken niet op.

Uitzettingsvoegen

Heeft u een terras in de volle zon, dan is het van belang dat u rekening houdt met uitzettingsvoegen bij de verwerking. U kunt hierbij de volgende regel aanhouden: ± 6 m1 lengte of maximaal 35 m2.

Groene aanslag voorkomen

Voor het voorkomen van groene aanslag op uw natuursteen kunt u 2 keer per jaar een groene aanslagverwijderaar of algendoder gebruiken.

Bescherming van uw natuursteen

Om u natuursteen tegels te beschermen, kunt u ze van een coating- of impregneerlaag voorzien. Hiermee beschermt u de tegels tegen vuil van buitenaf. Wilt u een kleurverdiepend effect (wetlook effect), dan kunt u een impregnator gebruiken. Bent u zich hierbij alleen wel van bewust dat de impregnering niet te dik kan worden aangebracht.