Dennis MulderMijn vriendin had vroeger een vis. Naar eigen zeggen was het een bijzondere vis, een heel bijzondere vis. Het was een goudvis, maar hij was eigenlijk meer zilver van kleur. Hij zei niet net als alle andere vissen ‘blub, blub, blub’, maar ‘bob, bob, bob’. Vandaar ook zijn naam Bob. Daarnaast sprong hij als een dolfijn. Nogmaals, dit zijn haar woorden en niet de mijne. Er was één klein nadeeltje aan Bob de vis. Hij sprong ook regelmatig uit zijn kom. Voor haar niet zo’n probleem, maar haar moeder, die hem er altijd weer terug in moest doen, was er minder blij mee. Dus Bob moest verhuizen en wel naar de vijver van de achterburen. Tot groot verdriet van mijn vriendin. Maar ja, zij hadden geen vijver in de tuin.
Daar hadden ze natuurlijk makkelijk wat aan kunnen doen, maar net als veel mensen waren haar ouders een beetje bang voor vijvers. Het zou veel onderhoud geven en het helder houden van je vijver is vreselijk lastig. En dat hoeft helemaal niet. Een vijver kan helemaal uit zichzelf helder blijven en wel met zuurstofplanten. Een term in het leven geroepen door Ada Hofman. Ada is auteur van verschillende boeken over vijvers en eigenaresse van Ada Hofman vijvertuinen. De vijver moet op een plek liggen waar veel zon komt. Op deze manier krijgen de waterplanten voldoende licht. Het liefst moet de zon minimaal drie kwart van de dag op de vijver staan. Zuurstofplanten groeien goed van zonlicht. Je hebt dan dus geen pomp nodig om je vijver helder te houden.
Hoe maak je een natuurlijke siervijver?
Het begint allemaal natuurlijk met het graven van een gat. Maak een vijver niet dieper dan 80 cm en zorg dat er drie niveaus komen (15-20 cm, 35-40 cm en de diepste van 80 cm). Zo kun je alle voor de vijver aangeboden waterplanten kwijt. Maak de vijver niet schuin of komvormig, daar kun je immers geen planten op zetten. Bedenk dat een wateroppervlak kleiner oogt dan een gazon of terras en geef je vijver ruimte. Door planten die erom heen groeien kan de vijver een deel van zijn spiegelende oppervlak verliezen en dat is zonde. Gebruik vijverfolie van goede kwaliteit en breng een beschermlaag onder de folie aan.
Vul de vijver niet met puur regenwater, dit is veel te zuur. Grondwater is ook niet goed, hierin zit oer(ijzer). Daarvan word je water bruin. Leidingwater is prima. Gebruik geen substraat of middeltjes om bacteriën in je vijver te brengen. Voeg liever een emmer gezond vijverwater uit een andere vijver toe, dan weet je tenminste zeker dat er de goede micro organismen in zitten.
Zet binnen 24 uur na het vullen van de vijver zuurstofplanten in het water. Vier bosjes of een mandje per vierkante meter. Glanzend fontein kruid, ofwel Potamogeton Lucens, is één van de beste zuurstofplanten. 75 procent van de vijver moet uit deze plant bestaan om hem helder te krijgen. Dit kun je aanvullen met planten als hoornblad, waterpest, waterranonkel, aarvederkruid, waterviolier, sterrekroos, naaldwaterbies, bronmos, puntkroos, pilvaren, blaasjeskruid of watervork. Van de meesten zijn verschillende soorten te krijgen.