Een tuin wordt steeds persoonlijker. Een tuin is geen apart onderdeel meer, gescheiden van de rest van het huis. Tegenwoordig zien we steeds meer aspecten van de persoonlijkheid van iemand terugkeren in zijn of haar tuin. De tuin is dus meer en meer een persoonlijke uitdrukking geworden van de mens. Desondanks zijn er vier globale tuinstijlen te onderscheiden. Wij willen in dit artikel stil staan bij deze meest voorkomende tuinstijlen en bespreken welke bestrating geschikt is voor welke tuinstijl.

De Landelijke/Natuurlijke Tuin

Deze tuin staat het dichtst bij de natuur van alle tuinen. De weelderige natuurlijke elementen worden niet bestreden, maar worden juist omarmt. De tuin wordt dan ook gekenmerkt om zijn puurheid. De paardenbloemen en klaprozen zijn volop aanwezig en van een keurig gemaaid gazon is geen sprake. De vormgeving van de gehele tuin is dan ook erg nonchalant. Alles groeit en bloeit door elkaar. Desondanks moet er wel onderhoud aan de tuin plaatsvinden, nonchalance hoort bij deze tuin, maar de leefbaarheid moet wel gewaarborgd worden.

In een natuurlijke tuin zijn vaak ook de invloeden van dieren te zien. Een natuurlijke tuin is een leefbare omgeving voor mens en dier. Dieren bepalen ook mede het uiterlijk van uw tuin. Uw tuin wordt zo een symbiotische omgeving voor mens en dier. Ook groente en/of fruit hoort thuis in deze tuin, het is een tuin waar u in kunt leven, maar waar u ook van kunt leven. Qua kleuren is deze tuin een ware potpourri van uitbundige kleuren. Vooral in de zomer is deze tuin een waar festival van kleuren.

Welke materialen passen bij deze tuin

 • Natuursteen
 • Getrommelde bestrating
 • Granibiels

De Klassieke/Formele Tuin

Weelderige groei komt in deze tuin niet voor. Deze tuin wordt geleid door symmetrie en ritme. Denk hierbij aan hagen die wekelijks worden bijgehouden en een gazon dat strak wordt gehouden. Geometrie en symmetrie zijn belangrijk. Zo kunnen er strakke paden aangelegd worden, paden die symmetrisch lopen met hagen en die precies een kwart van de tuin beslaan. Vaak zien we in deze tuin een aanzienlijk ornament, die vaak als centraal punt in de tuin dient.

Het rechthoekige van deze tuin is ontstaan vanuit een klassieke, Romeinse tuin. Bij de Romeinen waren alle binnenruimtes omsloten door een muur of haag. Deze stijl is eigenlijk altijd blijven bestaan. Het kleurgebruik is ingetogen. Hier kan men zeker geen uitbundige kleuren verwachten. Eenvoudige en elegante materialen hebben dus ook de voorkeur in de klassieke tuin.

Welke materialen passen bij deze tuin

 • Getrommelde bestrating
 • Betonbielzen
 • Siergrind / Split

De Romantische Tuin

De vormen die overheersen in de romantische tuin zijn organisch van aard. Kronkelige paden en cirkelvormen zou je kunnen aantreffen in een romantische tuin. De beplanting speelt ook een belangrijke rol binnen deze tuin. Er is een weelderige beplanting, er is overvloed van bloeiende, rozen en andere vaste planten.

Daarnaast zijn details binnen een romantische tuin zeer belangrijk. Grote open ruimtes zal je niet snel tegenkomen. Er zijn zithoekjes, verborgen natuurlijke waterpartijen, hekjes en poortjes die weer leiden naar andere gedeeltes van de tuin. Het is een zeer arbeidsintensieve tuin, geschikt voor mensen die graag hun hart luchten in de tuin.

Welke materialen passen bij deze tuin

 • Beton-, muur- en beplantingselementen
 • Palissaden
 • Gevelbakstenen

De Moderne Tuin

De moderne tuin is direct te herkennen aan de 'sobere', minimalistische stijl. Strakke lijnen overheersen en natuurlijke elementen zijn weinig aanwezig. De natuur die aanwezig is, wordt daarnaast sterk onderdrukt door de menselijke hand. De vlakverdelingen zijn duidelijk zichtbaar. De indeling van de gehele tuin is hierdoor vrij snel te doorgronden.

Kleur en planten worden weinig gebruikt. Vaak is er een lichte groene ondertoon, maar donkere kleuren voeren vaak toch de boventoon. Wel zijn vijvers steeds vaker aanwezig in de moderne tuin. De vijver 'verstoort' de verdeling van de rest van de tuin niet, omdat de vijver wordt geïntegreerd op gelijke hoogte met de rest van de bestrating. De moderne tuin wordt 's avonds verlicht door strakke rechte lampen of ingenieus geïntegreerde lampen.

Welke materialen passen bij deze tuin

 • Natuursteen
 • Carrara Split
 • Linea Palissaden

U weet nu welke globale stijlen er zijn, maar welke tuin past bij u? Laat een reactie achter met uw favoriete tuin of heeft u vragen, dan kunt u deze ook stellen door hieronder een reactie achter te laten.