Genoeg keus als het gaat om de bewerkingen van tuintegels en sierbestrating

Een bewerking is niet hetzelfde als een behandeling van een betontegel. Bij een behandeling gaat het over een beschermlaag die over de betontegel wordt aangebracht of in de betontegel trekt (impregnering of coating). Een bewerking wil zeggen dat de toplaag van tuintegels of sierbestrating wordt aangepast om het een ander uiterlijk te geven. Voorbeelden van bewerkingen zijn:

  • Gestraalde bewerking
  • Geborstelde bewerking
  • Gebouchardeerde bewerking
  • Soft finish bewerking
  • Soft comfort bewerking
De verschillende bewerkingen worden hieronder verder toegelicht.

Wat houdt een gestraalde bewerking in?

De eerste bewerking die wordt besproken, is gestraald. Bij een gestraalde tuintegel wordt de toplaag bewerkt met heel fijn zand. Dit zorgt ervoor dat de tegel stroef wordt. De oppervlakte voelt ook ruw aan als gevolg van de zandstraling. Ruw wil hier niet zeggen dat het onaangenaam aanvoelt, want het voelt juist prettig aan. Naast de gestraalde bewerking zijn de meeste gestraalde tegels ook geïmpregneerd. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van gestraalde bestrating.

De tekst gaat verder onder onderstaande producten.Wat houdt een geborstelde bewerking in?

Nadat de tegels de juiste formaten hebben gekregen, worden sommige tuintegels bewerkt door ze te borstelen. Deze geborstelde tegels lijken heel erg veel op gezoete natuursteen, maar ze komen niet helemaal overeen. Geborstelde sierbestrating heeft namelijk een reliëf of gebouchardeerd oppervlak. Het oppervlak is dus niet egaal, maar toch voelt het glad aan. Geborstelde tegels kunnen zowel geïmpregneerd als gecoat zijn. Dit verschilt per tegel. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van geborstelde bestrating.

De tekst gaat verder onder onderstaande producten.Wat houdt een gebouchardeerde bewerking in?

Op een mechanische manier worden er bij gebouchardeerde tegels putjes in de toplaag aangebracht. U kunt het vergelijken met een hamer die allemaal putjes slaat in de tegel. Een gebouchardeerde tegel geeft uw tuin een robuuste uitstraling. De robuustheid komt voort uit de ruwe oppervlakte van de tegels. Net als bij gestraalde tegels is een ruwe oppervlakte juist prettig om overheen te lopen. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van gebouchardeerde bestrating.

De tekst gaat verder onder onderstaande producten.Het verschil tussen soft finish en soft comfort

Misschien bent u het al een keer tegengekomen. Sommige tegels zijn bewerkt met een soft finish en anderen met soft comfort. Het verschil tussen deze twee is dat een soft comfort één keer wordt geborsteld en een soft finish twee keer. Daardoor heeft een tuintegel met een soft finish afwerking een gladder oppervlak. Soft comfort heeft ook een glad oppervlak, maar soft finish is net wat verfijnder. Hieronder staan een aantal voorbeelden van soft comfort en soft finish tegels.