Welke behandelingen bestaan er voor betontegels en sierbestrating?

Er bestaan een aantal behandelingen voor de toplagen van betontegels. Zo kunnen tegels gecoat of geïmpregneerd zijn. Met deze behandelingen worden tegels beter beschermd tegen water en vuil van buitenaf. Wat de verschillen zijn kunt hieronder lezen. Er bestaan naast behandelingen ook een aantal soorten bewerkingen van betontegels. Zo kunt u niet alleen kiezen voor gestraalde of gebouchardeerde tegels, maar ook voor terrastegels met een soft finish of soft comfort afwerking.

Wat is een gecoate betontegel?

Betontegels met een coating zijn tegels met een beschermlaag (of laklaag). Deze laag wordt aangebracht op de tegel en trekt er niet in. Door de beschermlaag worden de tegels vocht- en vuil werend. De coating wordt na het produceren aangebracht onder hoge druk en warme temperaturen.

De vocht- en vuil werende voordelen van de gecoate tegels zorgen ervoor dat ze gemakkelijk schoon te houden zijn. Daarnaast zal groene aanslag zich niet vasthechten aan de toplaag van de betontegel. Vuil en vocht hebben dus weinig invloed op gecoate tegels, waardoor de kleur ook langer behouden blijft. U moet er wel op letten dat krassen en beschadigingen goed zichtbaar zijn op gecoate tegels. Hieronder worden een aantal gecoate tegels getoond.

De tekst gaat verder onder onderstaande producten.Wat is een geïmpregneerde betontegel?

Geïmpregneerde tegels zijn net als gecoate tegels voorzien van een bescherming. Het verschil is alleen dat een geïmpregneerde tegel wordt voorzien van een damp doorlatende bescherming die in de toplaag van de tegels trekt. Dit heeft als gevolg dat de tegel water- en vuilafstotend is. Ook zijn krassen en beschadigingen minder snel zichtbaar. Toch is een geïmpregneerde tegel gevoeliger voor vlekken en groene aanslag. Bij een geïmpregneerde tegel zal er groene aanslag te zien kunnen zijn en kunnen vlekken ook moeilijker verwijderd worden. Een gecoate tegel weert groene aanslag en is makkelijker schoon te houden. Hieronder worden een aantal geïmpregneerde tegels getoond.

De tekst gaat verder onder onderstaande producten.Een behandelde tegel is eenvoudiger te onderhouden

Een betontegel zonder impregnatie of coating is moeilijk schoon te maken. Door de coating of impregnatie zal het schoonmaken van de tegels ook gemakkelijker worden. Daarnaast zullen gecoate/geïmpregneerde tegels langer hun kleur behouden. Heeft u geen zin om uw tegels vaak te onderhouden? Dan zijn geïmpregneerde of gecoate betontegels ideaal voor u.

Tast een behandeling het uiterlijk van de betontegel aan?

Een coating of impregnering zal de tegel qua uiterlijk niet echt aantasten. Een gecoate betontegel zal wat meer glans hebben door de behandeling, maar dat geeft de tegel ook gelijk een speciale uitstraling. Bij een geïmpregneerde tegel zal de behandeling nagenoeg niet te zien zijn.