7 tips en ideeën voor het bestraten en inrichten van een kleine tuin

De meeste van ons zullen niet beschikken over een enorme tuin van honderden vierkante meters, waar je alles maar raak kan plaatsen, zonder dat de tuin vol raakt. De meeste van ons moeten keuzes maken, wat we willen gaan plaatsen in onze kleine tuin.

De uitdaging bij een kleine tuin is dat je heel erg op moet passen dat het niet te veel wordt, want hoe voller een kleine tuin, hoe kleiner de tuin lijkt. Een perfect ingerichte kleine tuin lijkt en voelt groter, ons inziens geeft zo’n ‘grote kleine tuin’ meer rust en meer ruimte om te ademen.

Omdat we weten hoe lastig het is om een kleine tuin in te richten of te ontwerpen, hebben we voor u een zevental tips en ideeën op een rijtje gezet. Hopelijk helpen deze tips u op weg bij het realiseren van de perfecte kleine tuin voor u!

BUDGET TIP - Moderne, kleurrijke bestrating kan erg duur zijn, maar u kunt ook kiezen voor B-keus. Dit kan wel tot 40% schelen vergeleken met A-keus.

  1   Maak gebruik van lichte, elkaar aanvullende kleuren
Een bonte verzameling aan kleur geeft uw tuin een chaotische ‘look & feel’. In een kleine tuin moet u eigenlijk maar met één kleurenpalet werken. Verschillende, contrasterende kleuren geven uw tuin een ‘schreeuwerig’ uiterlijk. Vooral in een kleine tuin zie je al snel contrasten, pas hier dus mee op.

Als u muren of schuttingen heeft dan zou u ook kunnen overwegen om deze in een lichte kleur, zoals wit, lichtgrijs, crème of beige te schilderen. Dit zorgt er namelijk voor dat de tuin net iets groter lijkt. Het geeft, optisch, meer een gevoel van ruimte. Overigens staan grijstinten vaak mooi bij moderne huizen terwijl klinkers weer goed combineren met een jarendertighuis.

Sierbestrating is in talloze kleuren te verkrijgen, ook in lichte kleuren, bijvoorbeeld 60Plus 60x60x4cm Ivory Soft Comfort of Optimum 60x60 Magniet. Als u kiest voor een bepaalde kleur tegel dan is het goed om deze kleur ook terug te laten komen in bijvoorbeeld de parasol, de tuinkussens of in de bloempotten.

  2   Denk groot bij het inrichten van een kleine tuin
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het is eigenlijk heel logisch, een grotere tuintegel zorgt voor een rustiger beeld en een ruimtelijk effect. Dus hoe groter de tegel is, hoe groter de tuin lijkt. Dit betekent overigens niet dat u de allergrootste tegels moet nemen als u een kleine tuin heeft, maar het is wel beter om te kiezen voor minimaal een 60x60 tegel.

Tegenwoordig worden de tuintegels steeds groter en dat is goed nieuws voor mensen met een kleine tuin. Een nieuwe maat bestrating die tegenwoordig erg populair is is de 80x80 tuintegel.

Dit effect geldt, tot op zekere hoogte, overigens ook voor andere elementen in tuin. Plaats bijvoorbeeld een paar grote bloempotten in uw tuin in plaats van veel kleine bloempotten.

  3   Opgeruimd staat netjes en oogt groter
Zeker in een kleine geldt dat hoe rommeliger de tuin, hoe kleiner de tuin lijkt. Elk jaar blijven we nieuwe spullen kopen voor de tuin en elk jaar wordt de tuin iets voller. Dit zorgt ervoor dat de tuin ook elk jaar, voor het gevoel, kleiner wordt.

Het is daarom verstandig om uw tuin niet te chaotisch te ontwerpen of in te richten, maar houdt het simpel. In een kleine tuin is meer inderdaad minder. Bloempotten zijn prima, maar niet te veel. Planten zijn prima, maar niet te veel. Kleur is prachtig, maar niet te veel kleuren. Als uw tuin al redelijk druk is, kies dan voor een grote simpele tegel in een sobere kleur. De tegels brengen dan meer rust in uw tuin. Kijkt u bijvoorbeeld eens naar de Flamestone 60x60 Grijs of de Betontegel 50x50 Grijs.

  4   Wie niet groot is, moet slim zijn
Wie een kleine tuin heeft, moet slim met ruimte omgaan. Door tegels op een bepaalde manier te leggen, kan ‘extra ruimte’ worden gecreëerd. U zou bijvoorbeeld rechthoekige tuintegels in de breedte kunnen leggen om een smalle tuin breder te laten lijken. Hiervoor kunt perfect een 30x60 tegel gebruiken.

Daarnaast zou u eventueel ook verticaal kunnen gaan tuinieren of u zou niveauverschillen aan kunnen brengen door bijvoorbeeld een lager gelegen terras te maken. Niveauverschillen zorgen juist ook voor een ruimtelijk effect.

  5   Klinker kopen? Niet doen in een kleine tuin!
Als u een kleine tuin gaat inrichten of ontwerpen wilt u waarschijnlijk dat deze ook bij uw huis past, en als u bijvoorbeeld een jarendertighuis heeft dan weet u dat klinkers hier heel mooi bijpassen. Maar helaas past een klinker niet zo goed in een kleine tuin. Hoe kleiner de bestrating, hoe meer naden u zult zien en hoe onrustiger het wordt. Een kleine tuin lijkt met klinkers nog kleiner.

Een ander nadeel van klinkers is dat het qua onderhoud erg intensief is. Tussen de naden kan namelijk meer onkruid groeien, wat extra werk voor u betekent in het voorjaar.

Wilt u toch klinkers? Kijk dan bij de categorie betonstenen.

  6   Quattro stagioni
Ook in een kleine tuin is het belangrijk om aan de vier seizoenen te denken. Van felle zon in de zomer tot aan het winterse grijs. Grijze tegels kunnen in de winter bijvoorbeeld nog ‘grijzer’ en somberder ogen. In de zomer zorgen de grijze tegels wellicht voor rust in uw tuin, maar in de winter zorgen deze zelfde tegels voor een somber gevoel.

Lichte sierbestrating, neigend naar wit, kan in de zomer, in de volle zon, verblindend zijn. Het mag uw tuin dan groter laten lijken, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat u niet telkens een zonnebril op hoeft als u in uw tuin gaat zitten. Denk hier dus ook aan bij het uitkiezen van een kleur.

Een tegel die het alle seizoenen goed doet is de Castlestone 100x100 Sienna Geel.

  7   Creatief combineren in een kleine tuin
In een kleine tuin is het, zoals gezegd, belangrijk om een stapje terug te doen, om niet te veel te willen. Een kleine tuin raakt immers snel vol. Een ander gevaar wat vervolgens op de loer ligt is een te sombere, grijze tuin, welke wellicht groot oogt, maar waar weinig leven in zit. En dat wilt u ook niet natuurlijk!

Om dit te voorkomen moeten we gaan combineren. Een groot oppervlakte aan bestrating kunt u bijvoorbeeld ‘breken’ door middel van grind. Grind is een perfect ‘wapen’ in het arsenaal van de kleine tuinbezitter. Grind is goedkoop en eigenlijk overal wel toe te passen.

Daarnaast kunt u ook grote tegels afwisselen met iets kleinere tegels, ook dit geeft meer uitstraling aan uw tuin. Vergeet ook niet om kleuren te combineren, bijvoorbeeld Rusticslate in diverse kleuren.